Justice League Filmi İncelemesi: Bu Defa Olmuş! (Spoilerlı)

, , 31 Yorum
Okuma Süresi: 4 Dakika
Feri Peri Kişisel Blog

Leonard Cohen’in en güzel bestelerinden ‘Everybody Knows’ isimli depresif eserle giriş yapan Justice League; aslında tam da orada, “Dc bu defa ne yapması gerektiğini anladı galiba.” dedirtti bana. Sinema salonunun karanlık atmosferi içerisinde peşi sıra umutsuzluk ve çaresizlik görselleri akıp giderken güzel bir kadın sesi Dc evreninin o siyah gölgelerini ılık ılık içime akıtıyordu sanki.

Sahneler güzeldi, atmosfer güzeldi. Justice League aslında bu defa güzeldi. Kimilerine göre ufak tefek zayıflıkların olduğu bir film, kimilerine göre de utanç verici düzeyde absürt hatalarla mahvedilmiş bir fiyasko idi.

Evet, soruyorsunuz, farkındayım. Sen nasıl buldun, sana göre nasıldı, diye…

Bana göre; güzel bir başlangıcı olan, Dc’nin gelecek filmleri için umut vaat eden bir yapımdı. Ki ben; herkesin malumu 'Superman vs Batman: Dawn of Justice' filmini evde iki kez izlemeye çalışmış ama ikisinde de uyumuş, üçüncü kez izlemeye çabalarken de zorlukla dayanabilmiş ve şimdi neredeyse o film ile ilgili hiçbir şey hatırlamayan birisiyim…

Bu defa ise Justice League gerçekten kendini izlettirdi.

Başrollerindeki oyuncuları da şöyle bir sıralayayım belki biraz göz gezdirmek istersiniz; Ben Affleck (Batman/Bruce Wayne), Henry Cavill (Superman/Clark Kent), Amy Adams (Lois Lane), Gal Gadot (Wonder Woman/Diana Prince), Ezra Miller (Flash/Barry Allen), Jason Mamao (Aquaman/Arthur Curry), Ray Fisher (Cyborg/Victor Stone)…

Film ile ilgili birçok yerli ve yabancı inceleme okudum. İçlerinden bazıları da gerçek Dc fanlarının görüş ve fikirleriydi. Özellikle belirtiyorum çünkü ben de onlara bazı konularda katılıyorum. Şöyle ki;


Flash ve Wonder Woman’ın cast seçimlerinin ne kadar doğru yapıldığını görmüş olduk. Ben açıkçası zaten Gal Gadot’u Wonder Woman rolünde bir önceki filminde de çok beğendiğim için gittim Justice League’e.

Feri Peri Kişisel Blog

Ben Affleck ve Batman seçimi ise; bilmiyorum, oyuncudan mı yoksa kahramanın filmdeki karakterizasyonundan mı kaynaklanıyor, benim gözümde tüm tempoyu aşağı doğru çekiyordu.

Cyborg’un canlandırılması aslında başarılı idi ama üzerinde çok fazla durulmadığı/durulamadığı ve öncesinde de bir solo filmi bulunmadığı için diğerlerinin yanında bir hayli sönük kaldı. Keza Aquaman de öyle…
Diyorum ve de ağır spoilerların bulunacağı inceleme kısmına doğru ilerliyorum...

➩Spoiler başlıyor… (Filmi henüz izlememiş olanları, izledikten sonra tekrar beklerim)

Sanırım son zamanların en rezil ‘Ana Kötü’sü ile karşı karşıyayız, değerli okuyucular. Bilenler bilir; Dc’de Steppenwolf –ana kötümüz- dünya dışı boyutlar arası bir düzlemde Apokolips adı verilen, fiziksel evren ile cehennem arasında karanlık ve acımasız bir gezegenin en elit/etkili generalidir. Filmde, ‘Darkseid’ ismi de geçmişti hatırlarsanız. Bu bahsettiğim gezegenin lordu/kralı oluyor kendileri ve Justice League ekibi için de çok güçlü bir kötü karakter aynı zamanda. İşte, Steppenwolf; Darkseid’in o dünyaya portallarla gelen parademon ordusunun generali ve bir yandan da amcası.

Yani aslında oldukça sağlam bir yeri var Steppenwolf’un çizgi romanlarda. Fakat filmde, bu iblis ordularının komutanı şeytani yaratığı hem CGI efektleriyle hem de sadece portaldan portala göstererek perdede bir hiç etmişler, efendim!

Feri Peri Kişisel Blog

Sözde, bu yaratık yüzyıllar öncesinde eski tanrıların da yardımıyla Dünya’dan güç bela def edilmiş, uğrunda büyük savaşlar verilmiştir. Lakin; şimdi gelin görün ki, lakabı ‘Dünyaların Sonunu Getiren’ olan bu iblisimsi varlık, tüm film boyunca tek bir yıkıcı, yok edici girişimde bulunmadı. Tek amacı ‘mother box’ denilen ve çok güçlü bir enerji kaynağı barındıran kutuları ele geçirip sonra Dünya’nın sonunu getirmekti.

Bir hikayede/edebi eserde/olayda eğer iyi ve kötü imgeleri kullanılacak ise, iyi karakterler de kötü karakterler de anlatım/seyir boyunca okuyucuya/izleyiciye sürekli hissettirilmeli ve orada olduğu bildirilmelidir, ki bu şekilde eseri yorumlayan kişi ya da kişiler bir sempati veyahut antipati geliştirebilsinler. Böylece anlatımın içine çekilebilsinler…

İşte Justice League’de eksik bulduğum şey; tam da bu oldu. Ana kötümüz, kötülük adına yaptıkları dolayısıyla izleyicide bir nefret uyandıramadı çünkü Dünya; onun geldiğinden bihaberdi. Bu kısım epey trajikomik geldi bana. Parademonlar birkaç kişiyi kaçırdı, süper kahramanlarımız da onları kurtardı. Sonucunda da bir ekip olarak ilk görevlerini tamamlamış oldular. ‘Mission accomplished!’

Bir diğer sorunlu bulduğum konu ise özellikle Batman’in çok yanlış şekilde kullanılması oldu. Dc evreninde bir ekip toplayıp hepsini babacan tavırlarla bir arada tutmaya çalışabilecek biri vardıysa da bu bence Batman olmamalıydı. Zaten çizgi romanlarda da geçer; Batman ve Superman, Justice League ekibinin maceralarında nadiren bulunur. Daha çok onursal üye gibidirler. Sürekli ekiple hareket etmezler. Batman gece, karanlıkta avlanır; Superman de insanları kurtarır, basite indirgemek gerekirse…

Zaten Batman karakteri hiçbir süper gücü olmayan bir insan. Diğer tarafta da Superman var. Gerçek gücü neredeyse tüm Justice League ekibindekilere eş değer. Bu nedenle de; ikisinin filmde yansıtıldığı üzere ekibi bir araya getirenler olarak yer alması pek yerinde bir hareket değildi bence.

İzleyici ister istemez soruyor; canı isterse zamanda geriye gidebilecek bir Flash, eski tanrıların kanını taşıyan bir amazon (Wonder Woman) ve dünyanın dörtte üçünün kralı olan Aquaman varken Batman’in bu ekibe liderlik yapmaya çalışması da ne şimdi diye!...

Yönetmen değişikliğinin etkisinden sanırım, pek komik olmayan ve karakterlere gerçekten de hiç yakışmayan bazı espriler de vardı filmde, şu soğuk duş etkisi yaratanından… Zack Snyder’in kızıyla ilgili trajik durumundan ötürü filmin bir kısmı ‘Avengers’ın yönetmeni Joss Wyden tarafından çekildi çünkü.

Peki bu filmin hiç mi alkışlanır tarafları yoktu?

Tabiki de vardı, değerli okuyucum. .. Flash ve Wonder Woman karakterleri o kadar yakışmışlardı ki, onların oldukları sahneler filmin temposunda ciddi iyileşmelere sebep oluyordu.

flash versus batman

İzleyenlerin büyük çoğunluğunun filmdeki en favori sahnesi eminim ki, Superman ile Flash’ın ağır çekimde birbirlerine baktıkları sahnedir mesela. Superman’imizin canlandırılmasını takiben gerçekleşen olaylarda etrafındakileri tanımayan kahramanı zapt edebilmekle uğraşan daha güçlü ‘hero’larwonder woman-cyborg-aquaman- arkada canla başla terlerlerken, süper gücünü kullanıp günü kurtarabileceğini sanan henüz genç ama inançlı; yetenekli ama tecrübesiz Flash, yüksek hızlı halinde Superman’in radarına yakalanınca öyle ‘bön bön’ baktı ki ben de dahil salondaki herkes bir hayli keyiflendi o sahnede. Çok iyi düşünülmüş bir andı, çok güzel yansıtılmıştı. Ezra Miller’ın o balıksı dudakları ne işe yarayacak diye düşünüyordum ki; o dudaklar bu sahneye ‘cuk’ oturdu resmen J

‘After Credit’lerdeki Flash ve Superman’in hız yarışını da unutmamak lazım. Sonunda herkesin görmek istediği türden bir Superman vardı ekranda.

Justice League ve DCEU (Dc Extended Universe) gelecek filmleri için oldukça umut vaat eden bir başarı elde etmiş durumda. Her ne kadar ilk hafta hasılatı yapımcılar tarafından beklenildiğinin altında kalmışsa da, Superman vs Batman faciasından sonra Justice League filminin umutsuzluk bulutlarını dağıtmış olduğu yadsınamaz. Gönül istiyor ki, Marvel Studios’un karşısında şöyle güçlü bir Dc Universe olsun. Kahramanlar kapışsın, biz fantastik-bilim kurgu severlerin de keyfine diyecek olmasın… Olamaz mı? Olabilir… J

Bu içerik Feri Peri » Kişisel Blog tarafından hazırlanmıştır...

31 yorum:

  1. izleyeceğim :)
    Ben de beklerim bloguma :)

    YanıtlaSil
  2. Yanıtlar
    1. İzledim, evet. Epey bir çizgi roman kısmından da spoiler yedim bu arada:) 28'indeki bölümü bekliyorum yorumlamak için. Açıkçası, zaten fantastik sever olduğum için beğendim bölümleri gençlik draması diye geçse de.

      Sil
    2. Dizi bence güzel. Drama ya da değil. Ben sevdim

      Favorim Nico. Seninki?

      Sil
    3. Nico aynen ilk üç bölüm sanırım içlerinde en sempatik bulduğumdu. Gücü de güzele benziyor. Ama ben biraz spoiler yediğim için şu an Gert diyorum w-)

      Sil
    4. Spoiler? Çizgi roman serisinden mi?

      Sil
    5. Evet, hemen vikisine baktım, hiç dayanamam :) Zaten bu dördüncü bölümde anlayacaksın Gert'ün gücünü...

      Sil
    6. Ben mevzuyu biliyorum zaten. Çizgi roman geçmişi olan biriyim. Ona göre :)

      Sil
    7. Öylesi daha iyi o zaman :) Benimkisi Gert favori olarak şu an için, ama bölümler arası çok boşluk koymuşlar, nasıl sabredicem bilmem :)

      Sil
  3. Izlenecekler listeme girmeyi başardi 🤠

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen izle izle :D Teşekkürler yorum için, hoşgeldin sen de...

      Sil
  4. Film incelemen güzel olmuş, eline sağlık. Benim de Justice League' i yorumladığım bir blog sayfam var istersen bir göz atabilirsin, iyi yayınlar.
    https://karidess.blogspot.com.tr/2017/11/justice-league-universe-un-bas-dusman.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim yorumun için. Ben de okudum incelemeni, hemen de yorumladım tabi :D

      Sil
  5. Güzel inceleme olmuş, ben de filmi beğendim. Keşke DC bu filmle beraber kaliteyi artırmaya başlasa ama maalesef MCU seviyesine ulaşmaları çok zor görünüyor, rekabeti kaçırdılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o biraz zor gerçekten de. Marvel'ın şu an çok gelişmiş bir film yayınlama düzeneği var.
      Diğer tarafta ise Dc genellikle birbirinden kopuk filmler yapıyor...
      Teşekkürler yorumun için d-)

      Sil
  6. Batman V Superman filmini ben de bir ara izlemeye çalıştım ama beni içine hiç çekemediğinden boş verdim. DC, Marvel kadar samimi gelmiyor bana nedense. :)
    Emeğine sağlık bu arada, bayağı üzerinde uğraşılmış bir yazı olmuş. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim güzel düşüncelerin için :) Bu arada sen de Marvel'cıysan Infinity War'ın fragmanı çıktı bugün, haberin olsun c-)

      Sil
    2. Evet, fragmanı izledim. Marvel işini biliyor, diyorum ve susuyorum. ;)

      Sil
    3. Kesinlikle katılıyorum :) Ki bu daha filmin ilk yarısı ve daha ilk fragman :)

      Sil
    4. Acaba bizi neler bekliyor??? Uuu, çok gizemli..:)

      Sil
  7. 4 Mayıs'ta girecek bir de vizyona. Ulusal Star Wars gününü seçmişler resmen :D May the Forth be with you... ahaha :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Star Wars hiç izlemedim desem? :) Ama dikkat çekici bir gün seçmişler ve bu tesadüf olamaz. Ah, şu Marvel yok mu? :)

      Sil
    2. Adamlar fena :D Ben de başlarda hayranı değildim Star Wars'ın ama son yıllarda ne olduysa artık o giriş ekranı sesini duyunca bir heyecanlanıyorum :D

      Sil
  8. Avengers: Infinity War'in teaser2i çıkmış gördün mü yaaa <3 çok iyi bir film geliyor ayyy çok heyecanlıyım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görmem mi y-) Şimdiden 200 küsür milyon izlenmiş trailer üç günde :D Fanlar çıldırdı, tabi biz de :))

      Sil
  9. Çocuklarla benim de listemde olan bir film. Takip için tesekkür ederim ben de takipteyim 😊

    YanıtlaSil
  10. İzleme sırasına koyduğum filmlerden biri sıraya koya koya 5-6 film oldu her izin günümde 1 film ve dizi bölümleri izliyorum. Ama nasıl oluyorsa diğer izin günüm gelene kadar yeni bir film yada dizi bölümü daha çıktığı için izleyeceklerim biteceğine daha çok artıyor. Aslında bu iyi birşey. Sürekli bitmemesi benimde işime gelmiyor değil. :D Yazınızı fazla okumadım spoiller yememek için kusuruma bakmayın izledikten sonra göz atacağım sık kullanılanlara aldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen, sürekli izleyecek bir şey olması çok harika bir şey. En son Breaking Bad'den sonra büyük bir buhran yaşamıştım; ne yapacağım ben şimdi diye, sonradan atlattım :)
      Geçenlerde bir de 'Blight' çıktı, Black Mirror serisi de geliyor, bitmiyor bitmiyor :D
      Bu sene dolu dolu filmler diziler çıktı, keyifli bir yıl oldu benim açımdan :)
      Estağfirullah, yine beklerim tabii, ne zaman isterseniz...
      Zaten bloğumun konusu daha çok analiz ve incelemelere dayalı... O yüzden hep spoilerlı :)

      Sil
  11. Açıkçası benim beklentimi çok fazla karşılamadı. Sinemadan çıkışta wowww olamadım evet iyi,di ama biraz yavandı.. Paylaşımın için teşekkür ederim detaylı anlatım olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim yorumun için :) Evet bana da harika gelmedi, tek harika gelen Wonder Woman'dı diyebilirim :)

      Sil

Birkaç Önemli Not:

1-Yorumlarınız benim için çok değerli. Bloğuma destek olmak adına olumlu-olumsuz yorum bırakabilirsiniz.
2- Profil üyeliğiniz olmasa bile Adı/Url sekmesini seçip kendi belirlediğiniz Url ya da isimle ve son olarak da Anonim profil seçeneği ile yorum yapabilirsiniz.
3- Öneri, görüş ve düşünceleriniz için "Feri Peri'ye Mektup" sayfası aracılığı ile mesaj gönderebilirsiniz...
4- Yorumunuza Smiley eklemek için, hemen alttaki linke tıklayarak beğendiğiniz bir ifadenin karşısındaki sembolleri kelimelerinizden sonra bir boşluk bırakarak yazabilirsiniz.

Yorumuna Smiley Eklemek İçin Tıkla