American Crime Story: PEOPLE v. O.J. SIMPSON

, , 6 Yorum
Yüzyılın davası olarak anılan bir dönemi konu alan ve tarihte yaşananlara bire bir sadık kalınarak oluşturulan bir diziden kısaca (spoilersız) bahsetmek istedim bugün...

Okuma Süresi: 2 Dakika
Feri Peri Kişisel Blog

1990'lı yılları hatırlayıp da o döneme aşina olanlar bilirler. Amerikalıların o meşhur tiyatral mahkemelerinde sahnelenmiş ve tüm dünyanın ilgi odağı haline gelmiş bir davaya şahit olunmuştu o dönemlerde. 1994 yılının henüz ilk çeyreği idi. Siyahiler ve beyazlar arasındaki sokak atışmalarının, isyan günlerinin, eşitlik adına ayaklanmaların bolca yaşandığı; küçücük kıvılcımların tüm ülkeyi sarıp sarmalayan devasa yangınlara dönüştüğü zamanlardı.


Amerikan profesyonel futbol liginin o tarihlerdeki en iyi koşucusu olarak kabul edilen O.J. Simpson; kendisinden 12 yaş küçük eski karısı Nicole Brown'u ve o gece yanında bulunan ( tesadüfen ya da kasıtlı - hala bilinmiyor ) garson Ronald Goldman'ı öldürmek ile suçlanmıştı. Siyahi bir Amerikan vatandaşı olan O.J; doğup büyüdüğü siyahi çevresinin yoksulluğundan paçasını sıyırabilmiş ve beyaz insanların dünyasına adını, tabiri caizse 'altın harflerle' yazabilmişti. Artık o bir zenci değildi; o Orenthal James Simpson idi. 

1994 yılının bahsi geçen cinayetlerinin işlendiği gecenin sabahında ise bu durum; zenginleşmiş, zengin bir semte yerleşmiş, emekliliğini yine kendisi gibi zengin, teni beyaz golf arkadaşlarıyla geçiren Simpson için kalıcı olarak değişmişti. Şimdi futbol sahası yerine mahkeme salonundaydı ve karşısında davacı olarak halk vardı. 

Feri Peri Kişisel Blog

'People v. O.J. Simpson' dizisinin başrollerini Cuba Gooding Jr. ve Sarah Paulson paylaşıyor. American Horror Story'nin tanınan yönetmeni Ryan Murph, American Crime Story'nin ilk sezonu için de kollarını sıvamış ve 10 bölümlük dizinin 6'sında yönetmenlik koltuğunda yerini almış. Hikaye; birçok kişinin internette birazcık araştırma yaparak tüm detaylarını ve sonunu öğrenebileceği bir hikaye. Her şey bire bir uygulanmış, her olay yansıtılmış dizide. O günkü olayları gerçekten yaşamış olan kişilerin oyuncularla olan benzerliği övülesi derecede uyumluluk gösteriyor. Ben şahsen, her bir karakterin gerçekteki görsellerine ulaştığımda, oyuncu seçimlerini yapan prodüksiyon ekibini bu konuda çok başarılı buldum.

1990'lı yıllarda yaşanmış bu sansasyonel olay karşısında; bir yargılayıcı, bir O.J. hayranı, bir kadın hakları savunucusu, bir eşitlik yanlısı gibi kavramların her birine bürünerek hepsini az ya da çok kapsayacak şekilde izleyebildiğim bir dizi oldu People v. O.J. Simpson

Henüz izlemediyseniz, izlemenizi şiddetle öneririm. Gerçekte yaşanmış olayları bilmeyenler, hiçbir araştırma yapmadan da izleyebilirler. Tamamen sizlerin tercihine kalmış bir şey. Ama ben; olayların detaylarını iyice öğrenerek izlediğimde çok fazla keyif alıyorum, o yüzden izlerken sonunu bilenlerdendim diyebilirim.

İzleyin ve de izlettirin... Tam 8 ay sürmüş ve tüm televizyon kanallarında canlı olarak yayınlanmış, hukuk literatürüne katmış olduğu eşsiz kavramlarla anılan 'O.J. Murder Trial' (Cinayet Davası) 10 bölümlük nefis bir seyir, hiç sıkmayacak bir dizi...

Spoilerlı incelemeye buradan ulaşabilirsiniz...

Bu içerik Feri Peri » Kişisel Blog tarafından hazırlanmıştır...

6 yorum:

  1. Bu yazını da okudum şimdi çok sevdim izlenecekler listeme ekledim bile :)

    YanıtlaSil
  2. Sevindim, dizi yokluğunda ilaç gibi gider. Çok da etkileyicidir, izleyiciyi vicdanıyla sürekli baş başa bıraktığı için :) Teşekkürler yorumun için :-h

    YanıtlaSil
  3. Hımm o zaman bende bakmalıyım canım sağol 😘

    YanıtlaSil

Birkaç Önemli Not:

1-Yorumlarınız benim için çok değerli. Bloğuma destek olmak adına olumlu-olumsuz yorum bırakabilirsiniz.
2- Profil üyeliğiniz olmasa bile Adı/Url sekmesini seçip kendi belirlediğiniz Url ya da isimle ve son olarak da Anonim profil seçeneği ile yorum yapabilirsiniz.
3- Öneri, görüş ve düşünceleriniz için "Feri Peri'ye Mektup" sayfası aracılığı ile mesaj gönderebilirsiniz...
4- Yorumunuza Smiley eklemek için, hemen alttaki linke tıklayarak beğendiğiniz bir ifadenin karşısındaki sembolleri kelimelerinizden sonra bir boşluk bırakarak yazabilirsiniz.

Yorumuna Smiley Eklemek İçin Tıkla